Mitä olisi ilman valtaa ja vallankäyttöä?


paluu kysymyssivulle
193652213_9d2897769b_t.jpg

Kurssilaisten vastauksia:


Vastaus 1: Ilman valtaa olisimme jollakin tavalla hukassa tässä maailmassa. Mikään ei pysyisi järjestyksessä, koska mikään ei estäisi tekemästä mitään. Tämän seurauksena oikean ja väärän ymmärrys häviäisi. Tällöin kukaan ei tietäisi mitä saa tehdä ja mitä ei. Kaikki kaatuisi ja menisi sekaisin. Myös poliisien, vartijoiden ja hallitsijoiden työ olisi mahdotonta. Miten kävisi rikollisuuden?
Ope: Muistatteko New Orleansin tulvan jälkeen? Opiskelija: Joo, televisiossa näytettiin, kun poliisitkin ryöstivät kauppoja ja mättivät tavaraa ostoskärreihin.

Vastaus 2: Jos valtaa toiseen ihmiseen käytetään väärin, se on eräänlaista väkivaltaa. Jos tuollainen valta olisi poissa, ihmiset olisivat onnellisia.Esimerkiksi perheen sisällä monilla aikuisilla on valtaa lapsiin nähden ja he saattavat käyttää valtaansa väärin, alistamalla lasta. Tällainen vahingoittaa lasta ja voi pahimmillaan tuhota hänen elämänsä.
Ope: Huomatkaa, mitä mieltä Rousseau oli järjestäytyneen yhteiskunnan vaikutuksesta ihmiseen. Vastauksessa 1 kannatettiin Hobbesin tai Locken -kaltaista lähestymistä ihmislunteeseen ja yhteiskunnalliseen elämään.

paluu kysymyssivulle